AcupunctuurAcupunctuur leert dat er energie door de zogenaamde meridianen van het lichaam loopt. Deze meridianen hebben contact met de dieper gelegen structuren van het lichaam, de organen. Door met een naald of iets anders wat energie geeft een specifiek punt op deze meridiaan te stimuleren, kan men het orgaan beïnvloeden. Zo wordt het lichaam weer in balans gebracht. Ziek zijn is het uit balans raken van het lichaam. De balans of het evenwicht noemt de acupunctuur het Yin -Yang principe.

Door vast te stellen of elk acupunctuurpunt nog evenwicht is, kan men een diagnose stellen. Immers elk acupunctuurpunt correspondeert met een specifiek deel van het lichaam. Deze toepassing is de electro-acupunctuur geworden. Het is een westerse uitvinding. Het opmeten van de punten gebeurt met een heel klein stroompje.

Een toepassing in de tandheelkunde is dat men met electro-acupunctuur kan vaststellen of men amalgaam belasting heeft. Hoe groot die is en welke organen belast zijn. Voor de therapie maakt men dan meestal gebruik van de homeopathie.